Tego oczywiście nikt nie wie. Jednak po zapoznaniu się ze składnikami zawartymi w truskawkach możemy śmiało stwierdzić, że w tym owocu drzemie siła zdrowia. Ale zacznijmy po kolei. W 100g Truskawek znajdziemy:
- 28 kalorii,
- 7,2 g węglowodanów,
- 0,7 g białka,
- 0,4 g tłuszczy,
- 1,8 g błonnika,
- 40 jednostek indeksu glikemicznego.
Już tylko patrząc na te wartości możemy stwierdzić, że truskawka jest znakomitą przekąską dietetyczną (tylko 28 kalorii), z przyzwoitą zawartością błonnika i niskim indeksem glikemicznym. Dzięki temu stanowi też dobrą przekąskę dla diabetyków. Jeśli chodzi o zawartość makro i mikroelementów jest trochę niedocenianym źródłem wapnia i fosforu. Owoce te rzadko są kojarzone jako źródło tych pierwiastków. Poniżej zamieściłem najważniejsze pierwiastki występujące w 100g truskawek:
- wapń - 16 mg,
- żelazo - 0,41 mg,
- magnez - 13 mg,
- fosfor - 24 mg,
- potas - 153 mg,
- sód - 1 mg,
- cynk - 0,14 mg
Kolejną grupą składników znajdujących się w truskawkach są witaminy:
- witamina C - 60 mg,
- witamina A – 1 μg,
- witamina E - 0,29 μg,
- witamina B1 (tiamina) - 0,024 mg,
- witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg,
- witamina B3 (PP) - 0,386 mg,
- witamina B6 - 0,047 mg
Patrząc na skład witaminowy można powiedzieć, że truskawki to doskonałe źródło witaminy C. Są nawet bogatsze w tę witaminę niż powszechnie uznawane w tej kategorii cytrusy. Dla porównania 100 g miąższu pomarańczy zawiera 50 mg tej witaminy. Ponadto oprócz wyżej wymienionych składników, truskawki zawierają antocyjany, kwas elagowy, bromelinę czy fitocyny. Reasumując truskawki poprzez swój skład różnych grup związków chemicznych stanowią wspaniałą profilaktykę zdrowia. Przypatrzmy się teraz konkretnym i dobroczynnym działaniom truskawki.
Owoce te są zasadotwórcze, alkalizujące środowisko płynów ustrojowych człowieka, dlatego spożywanie ich odkwasza nasz organizm. W dzisiejszych czasach jest to nie do przecenienia, ponieważ nasza współczesna dieta stres i brak ruchu prowadzi do zakwaszania organizmu (np. słodycze, kawa, czarna herbata, sery). Jeśli narzekamy na wzdęcia, zgagę, trądzik, ogólną nerwowość, jedzmy alkalizujące nasz organizm truskawki.
Czy przy pomocy tego owocu możemy obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów? Tak. Musimy je jeść regularnie. Dzięki antocyjanom zawartym w truskawkach nie dopuszczamy do odkładania się w naczyniach krwionośnych płytki miażdżycowej (odpowiedzialnej za zawały narządów w tym serca). Antocyjany rozszerzają też naczynia krwionośne co korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Mówiąc żartobliwie, kształt truskawek (podobny do serca) dopasował się bardzo ich dobroczynnego działania na ten narząd.
Lwia część węglowodanów w truskawkach to fruktoza. Tylko nieznaczną część stanowi glukoza, dlatego ich spożywanie jest polecane w umiarkowanych ilościach cukrzykom. Mechanizm działania antocyjanów w organizmie człowieka powoduje również zahamowanie wzrostu glukozy we krwi i stabilizuje jej poziom chroniąc przed wahaniami jej poziomu. Stanowi to kolejny powód do spożywania truskawek przez diabetyków.
Truskawki zawierają kwas elagowy. Jedzmy je więc bez ograniczeń. Nie ma bowiem lepszej ochrony antynowotworowej niż ten związek chemiczny. Hamuje on mutacje komórek uniemożliwiając powstanie komórek nowotworowych a także powoduje obumieranie komórek już zmutowanych.
Wysoka zawartość witaminy C w truskawkach chroni nas przed przeziębieniami, wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto zawartość witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 i B2 oraz witaminy PP, zapewnia utrzymanie w dobrej kondycji naszej skóry. Zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego.
W truskawkach znajdziemy również bogactwo soli organicznych, wpływających na poprawę przemiany materii i pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.
Zawarty w truskawkach wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm o czym już wyżej wspomniałem.
Owoce te posiadają także właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu, który odpowiada za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.
Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają korzystnie na cerę i włosy.
Truskawki wspomogą także walkę z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.
Truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik: fitocyny. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.
Na koniec jeszcze jedno zbawienne działanie truskawek tym razem na zęby. I nie chodzi tutaj o wapń czy fosfor, które to związki są budulcem zębów. Chodzi raczej o działanie wybielające. Podobno mycie zębów pastą zrobioną z truskawek przynosi niesamowite efekty wybielające a regularne ich spożywanie zabezpiecza przed osadzaniem się kamienia nazębnego. Oczywiście nie zapominajmy stosować również zwykłej pasty do zębów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz